22 Januari 2009

Berjihad dengan Belajar

Assalamualaikum WBT.

Alhamdulillah: segala puji bagi Allah, Pemilik Sekalian Alam, yang terus-menerus mengizinkan jari-jemari ini bergerak mematuk papan kekunci mengukir ahraf maya, lantas disusun menjadi ayat-ayat comel penyangga wacana. Selawat dan salam ke atas Komandan Jihad, Panglima Agung Islam: nabi kita Nabi Muhammad SAW yang mana natijah pengorbanan baginda ialah kesejahteraan akidah kita dan berbilion lagi saudara kita yang berserakan di atas wajah planet yang dikurniakan biodiversiti ini.

Setiap kejadian yang berlaku empunya sebab di sebaliknya. Baik peristiwa besar baik kejadian kecil. Semuanya mempunyai kebaikan tersirat. Kejadian yang terbesar di alam ini juga sudah pasti mempunyai rasionalnya tersendiri. Apakah kejadian tersebut? Ia ialah hakikat kewujudan manusia di dalam alam tidak berpenjuru ini. Ini merupakan satu persoalan yang memang pernah terlintas dalam benak setiap manusia yang dikurniakan akal yang telah matang. Sedihnya, mereka mengelat daripadanya. Ah, tak mahu mereka memikirkannya. Takut. Takut kepada kebenaran yang mereka akan- dan sememangnya telah menjumpakan. Mereka takut akan ketidakbebasan dalam memuaskan tuntutan serakah. Oleh sebab menerima hak bererti ubudiah total. "Dan tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku." merupakan firman Allah dalam Surah az-Zariyat ayat 56. Alangkah bodohnya mereka; mencuri loceng dengan menyumbat telinga.

Maka kita mengetahui bahawa beribadah merupakan satu-satunya kewajipan. Maka berduyun-duyunlah orang mengambil kopiah dari atas para dan menyarungkan seutas tasbih ke pergelangan tangan sebagai persediaan sebelum ke masjid. Bertapa di masjid. Aduh, ini sahajakah Islam? Inilah masalah yang dihadapi jika konsep ubudiyah itu disempitkan sesempit-sempitnya. Barat dah pun berjaya menanamkan benih sekularisme dan liberalisme setelah bertahun-tahun lamanya kita dipijak-pijak mereka. Konsep Islam itu hanya agama. Tidak! Islam itu bukan hanya agama bahkan ad-Din yakni cara hidup. Segala aspek dalam kehidupan manusia dibincangkan dalam Islam dan jika kita menjalani hidup mengikut apa yang telah digariskan oleh Islam dengan ikhlas sebagai seorang hamba, maka itu merupakan ubudiyah kepada Allah SWT. Sebagai Muslim yang memahami dengan jelas Din kita, ketahuilah bahawa Islam itu merupakan satu manhaj hidup yang lengkap.

Disebabkan Islam itu luas oleh sebab ia mencakupi keseluruhan persoalan hayat, maka menyalahi prinsip logik jika kita membincangkan Islam seluruhnya dalam satu wacana. Penulisan ini ditujukan kepada insan-insan seperti saya. Insan-insan yang menuntut ilmu. Rasulullah SAW pernah ditanya, "Apakah amalan yang paling afdal?" Maka jawab baginda: "Iman kepada Allah dan jihad di jalan-Nya." Iman kepada Allah merupakan amalan yang paling afdal kerana tanpanya, niat dan keikhlasan tidak akan terwujud. Jihad ialah mengerahkan seluruh tenaga kerana Allah dan mempunyai pelbagai bentuk. Antaranya berperang, menginfakkan harta, melawan hawa nafsu, berkata benar di hadapan pemimpin yang zalim, menuntut ilmu, dan beberapa lagi bentuk jihad yang telah dibahaskan para ulama'. Walaupun bentuk jihad yang paling utama ialah yang berbentuk ketenteraan, tetapi jihad dari segi menuntut ilmu juga tidak kurang pentingnya. Kenyataan ini dinyatakan serta ditekankan oleh Allah SWT dalam Surah at-Taubah, 122:

Dan tidak sepatutnya orang-orang Mukmin itu semuanya pergi (ke medan perang). Maka kiranya sebahagian dari setiap golongan di antara mereka tidak pergi untuk memperdalam pengetahuan agama mereka dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali agar mereka dapat menjaga dirinya.

Islam merupakan cara hidup yang waqi'iyah. Terus bergerak selari dengan perkembangan zaman tanpa mengubah dasar-dasarnya. Sekiranya kita sebagai pelajar Muslim merangkap pendukung dakwah Islamiah berusaha bersungguh-sungguh menuntut ilmu, maka insyaAllah Allah akan membuka jalan kemenangan bagi kita. Dengan ilmu, martabat Islam akan naik di mata dunia dan membuka mata mereka yang selama ini memandang rendah dan lekeh terhadap Islam. Sehubungan itu, dakwah Islamiah akan turut berkembang. Meramaikan bilangan umat Islam di atas ardhillah ini yang berpendidikan lalu memajukan serta memperkuat kedudukan umat Islam. Dengan ilmu, kita mampu menjalankan tugas kita sebagai khalifatullah dan mendapat keredhaan Allah SWT.

Marilah kita sama-sama refleksi dan koreksi. Perbetul niat kita bahawa menuntut ilmu kerana Allah merupakan satu jihad dan amal yang paling afdal selepas iman. Jihad memerlukan pengorbanan. Ana berpesan sekali lagi kepada diri ana dan diri kalian: Jihad memerlukan pengorbanan. Ayuh kita motivasi jiwa kita dengan kita hayati pesanan Penguasa yang kita terhutang nyawa kepada-Nya:

Sesungguhnya Allah membeli daripada orang-orang Mukmin, baik diri mahupun harta mereka, dengan memberi syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah sehingga mereka membunuh atau terbunuh, sebagai janji yang benar daripada Allah dalam Taurat, Injil dan al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah kamu dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung.

Surah at-Taubah, 111.

Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan