19 Jun 2008

Bekalan Hidup Ini

Assalamualaikum WBT.

Alhamdulillah, jangan kita lupa memuji Allah setiap masa kerana Dialah yang telah menciptakan kita dan memberi kita kurniaan yang tidak terkira nilainya sehingga disebutkan bahawa nikmat sebiji mata itu adalah jauh lebih berat daripada nilai amalan seorang hamba sepanjang hidupnya. Selawat dan salam tidak lupa kita tujukan kepada Nabi Muhammad SAW yang telah berusaha mencurahkan masa dan tenaga menjalankan dakwah dan tarbiah sehingga kita pada hari ini mampu mengecapi dua nikmat terbesar iaitu iman dan Islam. Dalam pada itu, marilah kita sama-sama mendoakan rahmat Allah ke atas mereka yang menyambung tugas para rasul iaitu para da'i yang mendukung risalah Rasulullah SAW dalam menyampaikan Islam ke seluruh dunia.

Sesungguhnya hidup kita di atas muka bumi ini ialah satu musafir. Satu perjalanan yang bermatlamat. Satu pengembaraan yang penuh kesenangan serta dugaan. Oleh sebab itu, manusia memerlukan bekalan yang cukup dan berterusan untuk dia meneruskan hidupnya di alam ini. Perkara yang paling penting dalam sesebuah perjalanan ialah matlamat ataupun destinasi. Matlamat ataupun ghayah kita ialah reda Allah. Destinasi kita ialah syurga-Nya. Perjalanan ke syurga ialah satu perjalanan yang jauh; bukan jauh dari segi jarak ataupun masa, tetapi jauh dari segi kesusahan serta kepayahan yang perlu ditanggung sebelum sampai ke sana. Justeru, kita memerlukan bekalan-bekalan yang boleh menampung kita ketika kita sedang berada dalam kesusahan dan kepayahan ke jannah Allah SWT.

Bekalan yang paling penting ialah iman kepada Allah SWT dan rukun-rukun iman yang lain. Iman bererti sesuatu yang diakukan oleh lisan, dibenarkan oleh hati dan dibuktikan dengan amalan yang zahir. Secara ringkasnya, iman ialah kepercayaan dan keyakinan yang mendalam terhadap sesuatu. Iman kepada syurga Allah akan menjadi satu motivasi kepada diri seorang Muslim untuk sentiasa melakukan amalan yang boleh membawanya ke syurga. Muslim tersebut akan senantiasa memperbaik dirinya dan takut melakukan maksiat. Hal ini demikian kerana Muslim tersebut yakin bahawa ganjaran yang lumayan menantinya di akhirat kelak sekiranya dia melakukan amal salih seperti yang dinyatakan oleh Allah dalam Surah an-Nahl ayat 97 yang maksudnya:

Barangsiapa yang beramal salih sama ada lelaki atau perempuan sedang dia beriman, maka sesungguhnya kami akan menghidupkannya dengan kehidupan yang baik dan sesungguhnya kami akan membalas dengan ganjaran yang lebih baik daripada apa yang mereka lakukan.

Iman adalah pokok yang penting dalam perjalanan kita menuju ke syurga. Segalanya bermula dengan iman. Iman adalah laksana kunci kepada peti yang mengandungi bekalan-bekalan lain untuk menuju ke syurga Allah dan mendapat keredaan-Nya. Jika kita hendak mengaitkan keimanan dengan sepuluh sifat Muslim yang digariskan oleh Imam Hassan al-Banna, kita boleh samakan dengan salimul aqidah atau kesejahteraan akidah.

Setelah kita mendapat kunci (iman) tersebut dan membuka peti bekalan itu, kita ceduk pula bekalan kedua bagi seorang Muslim yang ingin berjumpa dengan Penciptanya iaitu akhlak. Akhlak ialah perilaku seseorang dan biasanya apabila disebut akhlak, dimaksudkan dengannya ialah tingkah laku yang baik. Tingkah laku yang baik di sini bermaksud perbuatan yang bertepatan dengan kehendak syarak serta sunnah Rasulullah SAW, bukannya sesuatu yang dianggap baik pada pandangan manusia. Hal ini demikian kerana akal manusia adalah terbatas meskipun majoriti mengatakan sesuatu itu baik atau buruk. Seperti yang pernah ditulis oleh sahabat ana, democracy isn't always right. Akhlak yang terbaik yang boleh kita jadikan sebagai panduan ialah sunnah Rasulullah SAW seperti yang telah disebut oleh Allah dalam Surah al-Qalam ayat 4 yang bermaksud:

Dan sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) mempunyai akhlak yang paling mulia.

Akhlak agung yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW seperti memberi salam, lemah lembut, jujur, sabar menghadapi rintangan, berinteraksi dengan manusia dengan cara yang kena pada tempatnya dan sebagainya boleh kita ambil, rujuk serta manifestasikan dalam kehidupan seharian kita. Hayati sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at-Tirmizi yang berbunyi:

Orang Mukmin yang paling sempurna imannya ialah orang yang paling baik akhlaknya dan orang yang terbaik dalam kalangan kamu ialah orang yang paling banyak berbuat baik kepada isterinya.

Dalam hadis di atas Rasulullah SAW menjelaskan bahawa akhlak itu mempunyai hubung kait dengan iman. Antara akhlak yang paling penting yang perlu ada dalam diri setiap Muslim ialah sifat malu, satu sifat yang membentengi manusia daripada segala sifat mazmumah. Disabdakan oleh Rasulullah SAW bahawa iman itu datang sebagai satu pakej dengan sifat malu. Rujuk artikel ini untuk maklumat lanjut. Bekalan akhlak ini pula boleh kita kaitkan dengan sifat matinul khuluq atau kemantapan akhlak.

Bekalan ketiga yang perlu ada dalam diri setiap Muslim yang ingin masuk syurga ialah thaqafah ataupun pengetahuan dan kefahaman. Ilmu pengetahuan (agama) adalah sangat penting bagi memastikan kesahihan ibadah yang kita lakukan. Kefahaman Islam atau fikrah Islamiah itu perlu ada dalam hati kita sebagai satu bekalan untuk kita memahami dengan jelas matlamat hidup kita di dunia ini. Dalam satu hadis diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW ada bersabda bahawa seorang faqih (orang yang memahami Islam) itu adalah lebih baik daripada seratus orang abid. Orang yang mendalami Islam itu lebih sukar diganggu syaitan berbanding orang yang hanya menghabiskan masanya dengan beribadah.

Ana ingin selitkan di sini satu pesanan daripada ustaz ana. Ibadah terbahagi kepada dua iaitu ibadah khusus dan ibadah umum. Ibadah khusus ialah ibadah seperti solat, zakat, puasa, haji dan sebagainya. Ibadah umum pula adalah seperti menuntut ilmu, malah makan dan minum, bersenam -- dengan syarat disertakan dengan niat yang betul kerana Allah. Kalau diikutkan, blogging juga dikira sebagai satu ibadah sekiranya niat kita ikhlas kerana Allah untuk menyampaikan dakwah. Oleh sebab itu, adalah salah untuk kita beranggapan bahawa hidup kita mesti dipenuhkan dengan ibadah-ibadah khusus sahaja kerana anggapan ini sebenarnya boleh membawa kepada kemunduran ummah. Ditekankan semula bahawa kefahaman Islam adalah penting untuk menjamin kesahihan ibadah (sahihul ibadah) dan kita boleh kaitkan thaqafah ini dengan sifat muthaqafatul fikr iaitu fikiran yang berpengetahuan.

Kesimpulannya, marilah kita bersama-sama bersiap siaga menempuh perjalanan kita menuju ke syurga yang telah bermula semenjak kita mencapai usia baligh sehinggalah kita menyapa liang lahad nanti. Siapkan bekalan kita. Di sini ana hanya menulis mengenai tiga bekalan sahaja iaitu iman, akhlak, dan thaqafah. Ada banyak lagi bekalan-bekalan yang boleh kita ambil sebagai persediaan untuk memulakan perjalanan. Bak kata pepatah Melayu, sediakan payung sebelum hujan. Abang Ikhwan Subberi selalu berpesan kepada kami supaya mengutip mutiara-mutiara yang terdapat di SMiK. Ana pada waktu itu (Tingkatan Dua) bolehlah sedikit sebanyak memahami apa yang dipesannya itu tetapi masih belum boleh merasai serta menghayatinya. Apabila sekarang ini ana sudah melangkah masuk ke menengah atas barulah ana terasa bahawa bekalan menuju ke syurga itu dapat dilombong di merata-rata tempat di bumi SMiK. Rugilah kita kalau kita tidak mengutipnya.

Sebenarnya artikel ini merupakan hasil daripada ceramah Ustaz Daniel yang disampaikan pada Ijtima' Mingguan Isnin lalu yang ana olah dan ulas sedikit sebanyak. Untuk artikel mengenai sepuluh sifat Muslim oleh Hassan al-Banna, lihat artikel ini yang ditulis oleh Akhi Mukhtar.

Wallahua'lam.

1 ulasan:

  1. nice blogspot....nice article...good job....teruskan usaha....smoga kejayaan mnjadi milik anda...:)

    BalasPadam